Blagoslovljen Uskrs!

OVO VAM ŽELIM!

Ne znam s čime bih vam usporedio Uskrs. Ja to uopće ne znam objasniti. Mislim da nitko od ljudi ne može objasniti otajstvo Kristovog uskrsnuća. To je nešto što je daleko izvan dosega našeg shvaćanja. To nisu mogli razumjeti ni apostoli. Tek im je iskustvo susreta s Uskrsnulim otvorilo oči. Teško da bi drugačije bili povjerovali.
Ono što znam o Uskrsu je to što osjećam. A to što osjećam, mislim, ne bi stalo u sve riječi svijeta. Sve su one presiromašne da bi mogle izraziti ono što Bog čini u srcima i životima onih koji su povjerovali u ovo otajstvo. Znam da Uskrs sve čini novim. Znam da uskrsni dan uvijek zasja nekim novim sjajem i da, kao nožem, prereže onu turobnost Velikog tjedna. Znam da, kad počne bogoslužje, Uskrs dobije posebnu dimenziju, da je to odraz neba u našem malom svijetu, tračak slave Tabora koju su učenici iskusili u Kristovom preobraženju.
Znam da se tada sve u meni mijenja, da sve ostane isto, ali opet više ne biva isto, da sve, nekako, dobije boju, okus i miris. Ne znam kako, ali osjećam da Uskrs sve mijenja, sve čini boljim. Osjećam da je Uskrs jamstvo nade da će sve u životu i smrti doći na svoje, da se za dobro vrijedi boriti, ma koliko god se ta borba činila uzaludnom. A čini se takvom toliko puno puta… Uskrs mi daje misliti da mi život nije zatvoren ispod ovog neba i u ovom komadu vremena, omeđenom začećem i preminućem. Ne razumijem kako, i nemam racionalne argumente za to, ali Uskrs u meni uvijek probudi neku nadu koja mi kaže da svaka patnja na kraju ima neki svoj smisao. I da ni jedna suza nije uzalud prolivena. Ja to ne shvaćam, ali onaj plamičak uskrsne svijeće mi se, iako tako slabašan, čini jači od svake sile, ljudske zloće i tame. Ne mogu to sebi objasniti, ali duboko vjerujem da u tom mojem doživljaju Uskrsa Nebo ima svoje prste. I hvala mu na tome. S Uskrsom je život ljepši. Ne kažem lakši, nego ljepši. Smisleniji.
Ne znam što bih vam još napisao/rekao. Samo znam da želim da i vi iskusite barem malo onoga što sam vam pokušao prenijeti ovim mojim trapavim pisanijama.
SRETAN USKRS, DRAGI LJUDI! VOLITE SE VIŠE!
don Ante Žderić
NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA

Please follow and like us:
error