Vijenac žive krunice

Zajedništvo Žive krunice ustanovila je Pauline Jaricot 1826.g. Imala je pred sobom stanje Francuske nakon veleprevrata. Trebalo je duhovno obnoviti vjeru naroda i isprositi nove milosti po zagovoru Majke Božje. Uz liturgijsko zajedništvo Crkve, Paulina je pozvala vjernike na molitvu. Znala je kakvo značenje ima Gospina krunica, ali i to da nije svakome moguće izmoliti sva otajstva Krunice dnevno, smatrala je da je potrebno dnevno Gospi prikazati  cijelu Krunicu sa svih tadašnjih 15 otajstava. Zato je osnovala zajednicu povezanu u Vijenac koja će svagdano moleći svoje otajstvo Krunice sa članovima Vijenca darovati Bogu svih 15 otajstava. Budući da je po papi svetom Ivanu Pavlu II. molitva Krunice proširena na 20 otajstava sada Vijenac čini 20 osoba. Paulina je išla za tim da nikoga opterećuje, jer izmoliti jedan Očenaš i deset Zdravo Marija može svatko dobronamjeran, stoga svatko dnevno moli svoje otajstvo među njih 20.
Papa Pio IX. 1877.g. predao je upravu i promicanje društva Žive krunice generalu dominikanaca. Kao poticaj pape su dodijelili posebne oproste , a poglavari Dominikanskog reda povlastice za članove. U Hrvatskoj predsjednik Ravnateljstva Krunice jest o. Ljudevit Josip Jeđud kojemu i naša župna Živa krunica odgovara. 
Prije 10 godina Vijenac žive krunice u našoj župi pokrenuo je don Dario Čorić, tadašnji kapelan, kako bi potaknuo zajedništvo i molitvu kod župljana. Česta su bila hodočašća i druženja, a nekako molitva tih desetica srasla je sa svakim članom. Po njegovu odlasku, Vijenac je na neko vrijeme bio bez voditelja pa tako i bez druženja međusobnog članova, ali ih to nije zaustavilo u molitvi. Nekoliko godina kasnije, župnik je primijetio potrebu obnavljanja Vijenca pa je tada zamolio Ivanku Galić da preuzme vodstvo, što je ona na sreću Vijenca i prihvatila. Ponovno se vratio život u Vijenac. Prihvaćene su molitvene nakane Vijenca, a to su: za naše svećenike, za obraćenje župe, za izgradnju nove crkve i za nova duhovna zvanja , a kao takve su ostale i do danas. Primljeni su novi članovi , započeta pobožnost  Prvih subota Mariji, organizirane devetnice u čast Gospi Fatimskoj…  i tako je sve ona brižno vodila do konca molitvenog ciklusa 2015.
Danas Vijenac Žive krunice broji oko 140 članova, odnosno 7 vijenaca  što znači 28 krunica dnevno. Pobožnost Prve subote i dalje egzistira i članovi se rado odazivaju, a  sastoji se u meditaciji Krunice i slavljenju sv. Mise. Tada se skupljaju molitvene nakane za koje se moli i koje se prikazuju za vrijeme klanjanja četvrtkom, a molitva krunice čini veliku devetnicu. S obzirom na obljetnicu, ove godine smo imali i duhovnu obnovu koju je predvodio o.Petar Galić. Podsjetio nas je na veličinu najjednostavnijih molitava kao što su Zdravo Marijo i Očenaš. Planiramo  ovaj naš „jubilej“ zaključiti  hodočašćem u Široki Brijeg  i Međugorje.
Mnoštvo je svjedočanstava milosti zadobivenih molitvom desetki, ali jedno je tako jezgrovito. Jedna naša župljnka ,koja je godinama bolovala od jakih glavobolja, izvukla je treće žalosno otajstvo- krunjenje trnovom krunom. Moleći godinu dana to svoje otajstvo, ni jednom nije dobila glavobolju. Inicijalna tuga uskoro se okrenula na radost.
Ova zajednica udruženih molitelja je živi organizam i nadamo se da će broj članova rasti. Postati članom može svatko i velike su milosti koje se zadobiju. Pozivam sve dobre volje da se uključe , a novi molitveni ciklus započet ćemo  7. listopada (Gospa od Ružarija) kada ćemo podijeliti sličice novih otajstava.
HODOČAŠĆE VIJENCA ŽIVE KRUNICE 2018 možete pogledati OVDJE