Marijina legija

„ Tko je ova koja dolazi kao što zora sviće, lijepa kao mjesec, sjajna kao sunce, strašna kao vojska pod zastavama?“ (Pj 6,10)
„A Djevica se zvala Marija“ (Lk 1,27)
Marijina legija je udruga katolika, koji su se uz odobrenje Crkve pod moćnim vodstvom Marije Bezgrješne, Posrednice  Svih Milosti okupili u legiju kako bi sudjelovali u boju što ga Crkva neprestanice vodi protiv svijeta i njegovih zlih sila. Frank Duff zajedno sa skupinom katoličkih žena i o. Michaelom Toherom, svećenikom Dublinske nadbiskupije, 7.rujna 1921. uoči blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, utemeljio je prvi ogranak onoga što će postati prvi prezidij Marijine legije. Ti mladi ljudi spontano su kleknuli pred kip Bezgrješnog začeća, molivši krunicu i promišljajući kako bi najbolje mogli ugoditi Bogu i probudit ljubav prema Njemu u njegovu svijetu. A tko je među njima mogao promisliti na to da počinju stvarati sustav koji će Mariji imati moć da podjeluje život, radost i nadu narodima. Cilj Marijine legije je slaviti Boga svetošću njezinih članova, koja se razvija molitvom i djelatnom suradnjom, pod crkvenim vodstvom, u poslanju Marije i Crkve kako bi se satrala glava zmiji i proširilo Kristovo kraljevstvo. Legija preuzima ime od Rimske legije, no vojska i oružje Marijinih legionara nisu od ovoga svijeta, njeno su oružje molitva, žrtva i apostolski rad. Marijina legija mjesnom biskupu i župniku stoji na raspolaganju za svaki oblik društvene službe i katoličke akcije koje bi ti predstavnici crkvenih vlasti mogli smatrati prikladnim za legionare i korisnim za dobrobit Crkve. Duh Marijine legije je duh Marijin. Legija na poseban način teži njezinoj samopožrtvovnoj i odvažnoj ljubavi prema Bogu. Njezina legija okušat će se u radu svake vrste i neće se tužiti da joj je što nemoguće, jer smatra da joj je sve moguće. Svako Legijino duhovno postignuće u Dublinu, prije no što se s njim počelo, bilo ja sa svih strana označeno kao nemoguće, kao na primjer očistiti Bentley Place- to stoljetno utočište svih mogućih poroka, uvesti duhovne obnove za protestante, preobraziti klošare u apostole…. Sve je na početku bilo ocjenjeno kao prava ludost. Bogu je sve moguće! Dovoljno da pokušamo, uvjereni da će nam korak po korak Bog pomoći da prođemo kroz vrata nemogućnosti i uđemo u zemlju obećanu našoj vjeri. Legija želi pružiti žive dokaze takvih primjera.
Od 2012. godine počela je djelovati Marijina legija u našoj župi- Prečistog Srca Marijina- Gospe Fatimske. Prezidij je nazvan Kraljica apostola te broji deset aktivnih i petnaest molitvenih članova. Članovi prezidija sastaju se jednom tjedno, sastanak započinje zazivom Duha Svetoga, molitvom krunice, čitanjem duhovnog štiva, potom se primaju izvješća koje su članovi obavili apostolatima. Tjedni sastanak jest Legijino srce iz kojega se životvorna krv slijeva u sve žile. Zbog toga sudjelovanje na tjednim prezidijskim sastancima legionari trebaju smatrati svojom prvom i najsvetijom dužnosti prema Legiji. Legija pred svakoga člana kao bitnu obavezu, postavlja tjedno obavljanje nekoga djelatnog rada, što ga odredi prezidij. Naš rad se sastoji u obavljanjima kućnih apostolata, posjet domovima umirovljenika te posjeti zatvoru. Kućni posjeti postali su omiljeni Legijin rad. Preko tih posjeta dolazi se u osobni doticaj s ljudima u cilju da im pokažemo da Crkva skrbi za svakoga čovjeka i svaku obitelj. Darujemo potrebitima svoju pažnju, dio svog svog vremena i zajedno molimo Marijinu krunicu. Mnogi usamnljeni nas trebaju. Koliko činimo nije najvažnije, nego s kolikom ljubavlju obavljamo posao koji nam je povjeren. Marijin Legionar zna da teškoće svake vrste ne opravdavaju prekidanje posjeta i ide ljudima svjestan da to k njima ne ide on, nego Marija po njemu. Rečeno mu je : „ Napori kojima Ona ne upravlja nalik su ulju bez svjetiljke.“ Veliki je dar biti s Marijom u njenoj Legiji. Pozivamo i ostale članove Župe da nam se pridruže. Kako bi dohvatili svu Njezinu životnu nosivost,treba prihvatiti tu avanturu koju nam Marija nudi.