Sv. Manda 2021. ­čî┐­čĽŐ

    U ─Źetvrtak 22. srpnja u na┼íoj ┼żupi se obilje┼żava blagdan sv. Marije Magdalene.
    Sv. mise ─çe se slu┼żiti u kapeli sv. Mande na ┼ákrapama u 8 i 19 sati.

Kapela sv. Marije Magdalene, svete Mande je stara poljska crkvica. Ne zna se kada je sagra─Ĺena, ali je sigurno da je na njezinu mjestu postojala jo┼í starija crkvica, koja je bila podignuta na nekoj anti─Źkoj gra─Ĺevini, ┼íto potvr─Ĺuju arheolo┼íki nalazi. Crkvica se navodi na popisu splitskih crkava 1301. godine, a 1495. se spominje kao nadarje ni┼żeg katedralnog klera, koje je kasnije pripadalo arhi─Ĺakonu, pa ponovno katedralnom ni┼żem kleru. Godine 1657. kapela je zapaljena od strane Turaka, pa ju je ni┼żi katedralni kler o svom tro┼íku obnovio 1678. godine, kako je to uklesano na dovratniku. Nadbiskup Cosmi je u svom izvje┼í─çu iz 1682. godine navodi podatak o njoj. Crkva je popravljena i 1933. godine. U Drugom svjetskom ratu ostala je bez krova pa je popravljena 1960. godine. Kamena oltarna menza nalazi se na kamenom zidanom stupu. Na ju┼żnom zidu nekada su bila pobo─Źna vrata koja su kasnije zatvorena i mjesto njih stavljen prozor. Iznad pro─Źelja nalazi se zvonik na preslicu za jedno zvono. Crkvica je duga 6,50 i ┼íiroka 4,75 metara. U srpnju 1993. godine na crkvici je u potpuno izmijenjen krov, te iste godine u crkvenom dvori┼ítu postavljen kameni oltar koji se svake godine 22.srpnja (na sveti─Źin blagdan) koristi za slavljenje sv. mise . Sv. Mandu zazivaju kod tjelesnih napasti, a kao za┼ítitnicu ┼ítuju je ┼żene, pokornice, obra─çenici, pokajnici, frizeri, ljekarnici, rukavi─Źari, proizvo─Ĺa─Źi parfema i pomada, vrtlari, vinogradari, ko┼żari, osobe kojima se rugaju zbog vjere.
┼áirenje kulta Marije Magdalene je na zapadu do┼ílo zalaganjem dominikanskog reda. Dominikanski red ju je zarana uvrstio me─Ĺu svoje za┼ítitnike, te je ─Źasti nazivom apostol apostola, uspore─Ĺuju njenu misiju navje┼ítenja Kristova uskrsnu─ça sa svojim apostolskim radom. Idi mojoj bra─çi i javi im! Me─Ĺu ┼żivotopisima svetaca o njoj mo┼żemo prona─çi da je bila me─Ĺu skupinom ┼Żidova koje su ukrcali u brod bez vesala, jedra i mornara kako bi se utopili u Sredozemnom moru. Bo┼żjom intervencijom brod je preba─Źen u kratkom roku na jug Francuske u Marseille. Tako kre─çe njena evangelizacija. Neke legende navode ─Źak da je propovijedala i u Dalmaciji na podru─Źju sjeverno od ┼áibenika. Nakon ┼íto je mnoge du┼íe privela Bogu povla─Źi se na osamu u ┼ípilju kod Beamea u blizini Marseillea i tu provodi 30 godina sve do svoje smrti.
Sve─çenik, ─Źasne sestre i ┼żupljani zahvalni su svima koji su sve ove godine brinuli o okoli┼íu crkvice i samu crkvu ┼ítitili od eventualnih provalnika.

SCTO TEMPLA OVE GA TVRCI OPALI SUE 1657
TO KORA MAGNE POPI OGRADI 1678
Izme─Ĺu tih redaka uklesan je i manji natpis s imenima sve─çenika koji su doprinijeli gradnji ove crkvice.

Please follow and like us:
error