Pismo župljanima 📜

Dragi župljani i svi ljudi dobre volje!

Približio se Veliki tjedan i svetkovina Uskrsa, dani u kojima slavimo središnja otajstva kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Godina koja je iza nas svima je bila teška zbog još uvijek aktualne pandemije i sveobuhvatne krize koju je izazvala. Vjerojatno nitko nije mogao ni zamisliti da ćemo i ovogodišnje uskrsne blagdane slaviti u sličnom ozračju. To nam svima teško pada zbog brojnih ograničenja, koja smo dužni provoditi kako bi ova situacija čim prije završila. Sve se to, dakako, odražava i na naš emocionalni, obiteljski, vjerski i svaki drugi vid života. Mnogi svjedoče da su već na izmaku snaga i da je vrijeme da zatraže liječničku i svaku drugu pomoć. Sve vas, a posebno takve, i ovih putem ohrabrujemo i iskazujemo vam svoju ljudsku i kršćansku blizinu.

Ovim putem još jednom sve vas pozivamo na pojačan angažman u građanskoj odgovornosti. Koliko nam god mjere zaštite protiv pandemije teško padale, dužni smo ih se držati. Za nas je vjernike to i građanska i vjerska dužnost, jer time štitimo i svoje i zdravlje drugih. Sama vjera nije dostatna za zaštitu od moguće zaraze, ukoliko se ne pridržavamo i propisanih mjera. Vjera se ne suprotstavlja znanosti, već zajedno s njom teži čovjekovom dobru. Oslanjati se samo na vjeru i ignorirati znanstvene spoznaje, posebno iz oblasti medicine i virologije, značilo bi nijekati potvrđena znanstvena dostignuća. Takav bi stav bio krajnje infantilan i neodgovoran, jer smo u ovoj situaciji odgovorni i za svoje i za zdravlje drugih. Ponekad se čini da neki među nama žele pokazati da su čvršći i veći u vjeri kad ne drže propisane mjere zaštite. Mi, koji se priznajemo malim, običnim vjernicima, držimo se mjera i pokazujemo građansku odgovornost. Vjera nije fenomen za samodokazivanje, nego prilika za rast u odgovornosti.

Dragi prijatelji, u atmosferi rasta broja zaraženih virusom covid 19 i punjenja bolničkih i kapaciteta u mrtvačnicama, ulazimo u Veliki tjedan. Od vas vjernika tražimo da liturgijskim slavljima u ove svete dane pristupate s posebnom pažnjom u vezi mjera zaštite protiv pandemije. Sva liturgijska slavlja iz naše župe moći ćete pratiti i putem medija. Ona će, iako skromna i vrlo ograničena, i na taj način u vaša srca i domove posredovati milost koju nam pruža Bog po muci, smrću i uskrsnuću svoga Sina. Vi sva ova ograničenja prihvatite i Bogu prikažite kao vlastitu žrtvu za spas svijeta, a posebno za sve bolesne i medicinsko osoblje koje se o njima brine. Svi stariji i oni s kroničnim bolestima posebno su pozvani na oprez. Njihova mjesta u našoj crkvi čekaju ih kad prođe pandemija. Oni su na poseban način u našim mislima i molitvama.

Sve upute o ovogodišnjim liturgijskim slavljima dobili smo od našeg o. Nadbiskupa, u suradnji sa Stožerom naše županije. O svemu se možete informirati na web stranicama i drugim glasilima Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na sve vas zazivam obilje Božjeg blagoslova, pozdravljajući vas u Kristu!

don Ante Žderić

Please follow and like us:
error