Hodočašće Sv. Križu ✝, Čiovo 2021.

Već 11 godina za redom, u vrijeme Korizme, župa Prečistog Srca Marijina iz Splita zajedno sa zajednicom Obnove u Duhu Svetom Novo rađanje, organizira subotu UOČI GLUHE NEDJELJE PJEŠAČKO HODOČAŠĆE IZ SPLITA U SVETIŠTE SVETI KRIŽ NA ČIOVU. Ove godine smo nosili hodočasnički križ koji nam je ustupio Centar za život Split.
Zbog pandemije ovogodišnje hodočašće je 10 po redu, pa je tako svojevrsni jubilej.
Ovo je posebno hodočašće se odvija po danu i svih 30-tak kilometara hoda se naseljenim područjem, kroz kvartove grada Splita, Solina, Kaštela, Trogira i otoka Čiova.
Na samom putu kroz Kaštela hodočasnike je primio, okrijepio i blagoslovio župnik župe Kaštel Novi don Darijo Čorić. Na kraju hodočašća obitelj Pavlinović je u svom hotelu Sveti Križ pripremila ručak za sve hodočasnike. Svim našim dobrotvorima neka Gospodin uzvrati stostruko. Hvala im za djela milosrđa na koja nas i poziva korizma.
Hodočasnici nose drveno raspelo Isusa Krista te se cijelim putem pjeva i moli preko razglasa. Tim načinom donosimo Krista barem na trenutak u čovjekovu svakodnevnicu koja je opterećena svim brigama ovoga svijeta. Zaista je prekrasno vidjeti lica prolaznika koji se na trenutak zaustave u svom poslu, hodu ili vožnji te ih sama naša molitva, pjevanje i pogled na raspetog Krista potaknu da naprave znak križa. Upravo zbog toga hodočašće se odvija u subotu uoči gluhe nedjelje da narod čuje riječi Gospodina, odazovu se pozivu i otvore svoja srca za Krista.
Zahvaljujući hodočasničkim molitvama ovo zaboravljeno hrvatsko svetište je oživjelo, a korizmeno hodočašće i čašćenje Svetog Križa postaje tradicija župne zajednice.SVETI KRIŽ je jedno od zaboravljenih hrvatskih svetišta u kojem su Isusove rane na raspelu prokrvarile na Veliku Subotu 1600.godine.
RASPELO se nalazi u crkvi sv. Križa koja je posvećena Uzašašću Kristovu, a nalazi se s južne strane dominikanskog samostana DominikanciHR – Croatian Dominicans sv. Križa na otoku Čiovu.
Inicijativa za gradnju samostana je potekla od trogirskog dominikanca Nikole Milinovića koji je potaknuo Trogirane neka kontaktiraju s papom radi izgradnje samostana. Papa Eugen IV. je pristao i izdao bulu. Mletački dužd Franceso Foscari dao je dopuštenje.
Samostan je utemeljen 1432. na osnovu Papine bule. Apostolski vizitator Valier zabilježio je 1579. da je ovdje glavni oltar bio posvećen sv. Križu, lijevi oltar Bogorodici Ružarija, a desni oltar sv. Jeleni. Osobito je štovano drveno raspelo koje je izradio Juraj Petrović.
Davne 1600 godine brat laik je uređivao crkvu i primijetio da iz ISUSOVIH RANA KAPA KRV. Preplašio se i otrčao javiti prioru, a onda su počeli zvoniti zvonima da okupe braću iz samostana. Odmah su odlučili javiti biskupu u Trogir, ali biskup nije povjerovao.
U to vrijeme u Trogiru su živjeli i brojni Grci (pravoslavci) koji su, za razliku od “latina” povjerovali u čudo i odmah se brodicama uputili na Čiovo. CIJELU NOĆ SU BDJELI POD KRIŽEM, a krv je opet prokapala iz Isusovih rana. Na tom istom križu Isus je okrenuo glavu s jedne na drugu stranu.
PAPA EUGEN IV. DODIJELIO JE POTPUNI OPROST OD 7 GODINA svima koji NA BLAGDAN KRISTOVA UZAŠAŠĆA na nebo pohode tu istu crkvu, ispovjede se, pomole i ostave milodar za potrebe crkve.
Od vremena kad se dogodilo čudo Križa datira blagdan “SUHI PETAK” – DAN KADA SE SUŠE ISUSOVE RANE. Tada prior pomaže rane pamukom, a onda tim pamukom blagoslivlja puk. To je prvi petak nakon Uzašašća.
Samostan je postao jedno od NAJZNAČAJNIJE SVETIŠTE Dominikanske provincije Dalmacije. Dani osobita hodočašća bili su Veliki petak i Spasovo. Uz raspelo bili su i zavjetni darovi te razne relikvije koje je osnivač Nikola Milinović prikupio kad je radio na osnivanju ovog samostana: prst sv. Tome Akvinskoga, prst sv. Petra Mučenika, ruke sv. Leona biskupa, sv. Ivana Krstitelja, sv. Jone i Danijela te sv. Andrije.
Za mletačke vlasti bio je JAKIM MJESTOM REDOVNIČKOG I INTELEKTUALNOG FORMIRANJA MLADIH REDOVNIKA koji su tu bili u novicijatu ili ako su se teološki i filozofski obrazovali. Samostan je imao bogatu knjižnicu.
Napoleonova osvajanja rezultirala su osipanjem samostana, pa je spao na samo par redovnika, a 1852. ostao je bez osoblja. Iste je godine ukinut, dok je samostanska crkva u funkciji. Uoči drugog svjetskog rata samostan je oživio. Ondje su djelovale dominikanke Sestre dominikanke Kongregacija svetih Anđela Čuvara – RH koje su u njemu vodile Misijsku kuću antimalaričnog lječilišta za djecu. Od 1957. samostan opet oživljava, ali kao sjedište župe Žedno-Arbanija.

Please follow and like us:
error