+ Don Pavao Piplica

Tužna srca obavještavamo da je preminuo župnik don Pavao Piplica. Od njega ćemo se oprostiti u petak, 21. rujna u 16.00 sati u njegovoj rodnoj župi Dobrinče, gdje će mu do Sudnjeg dana tijelo počivati u obiteljskoj grobnici.
Autobus iz Splita polazi s pazarića u ulici B. Bušića u petak u 13.30.


„ To što su stvari takve kave jesu, ne znači da takve trebaju biti. Samo je, da bi se zasukali rukavi i stvari počele mijenjati, potrebno platiti cijenu…“ riječi su talijanskog suca i državnog odvjetnika Giovannia Falcona koji je 1992. Godine ubijen zbog dosljedne borbe protiv talijanske mafije.
Nesumnjivo i naš don Pave je izgarao za promjene. Nije mu bio problem okupiti dečke i oformiti ekipu za malonogometni turnir ministranata, dječici nižih razreda kroz predstave i igrokaze održati vjeronauk, pozvati sposobne i angažirane ljude u župno vijeće, začeti župni časopis i boriti se do zadnjeg daha da dobijemo crkvu. Uz ovo sve posebno se divio Božjim stvorenjima i svemu stvorenom, što su mu često bile „muze“ za njegove propovijedi i tekstove.
Živio je svoje poslanje s ljudima pokušavajući ući u njihove životne navike pa ga se često moglo sresti na kavi u kvartu, balotama ili čak kartama. Nije štedio i sebično ostavljao za sebe ni jedan dio sebe, potpuno se stavljao na raspolaganje župljanima, prijateljima i obitelji. Uvijek je bio spreman dati momcima u potrebi za kavu. Borio se kako je znao i mogao zadržati ih na pravom putu i učio ih je da ne podilaze lakim rješenjima koje ulica nudi. Bio je očinska figura i moralna vertikala i kao takvog su ga doživljavali župljani pa čak i oni koji su mu generacijski bliski.
Trajan trag koji ostavlja don Pave za sobom jest poticaj na poduzetnost i borbu protiv malodušnosti. Sjećanje na njega će biti trajan poziv da se zasuču rukavi i počnu mijenjati stvari usprkos cijeni koju je potrebo platiti, jer to znači život punim plućima.

Please follow and like us:
error