Pepelnica

Pepelnicom ili Čistom srijedom započinje korizma (četrdesetodnevnica), odnosno vrijeme od 40 dana (ne računajući nedjelje) posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Pepelnica tako svojom simbolikom ima ne samo individualni karakter obraćenja, nego i ekleziološki i socijalni, jer je riječ o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono pozitivno što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.
Sv. Mise i obred pepeljanja u našoj župi je u 8 i 18 sati

Tradicionalni običaji i način života

U hrvatskim naseljima za vrijeme Korizme, odnosno posta, bilo je zabranjeno uz svirku veseliti se i priređivati svečane svadbe. Strogo se uzdržavalo od mesa i masnog jela.
Na Pepelnicu žene bi taj dan iskuhavale posuđe kako bi bilo besprijekorno čisto. Kućanica bi skuhanim pepelom prala sve suđe u kojem se kuhalo jelo kako bi se očistilo od masti, jer se od tog dana pa do Uskrsa smjela jesti hrana bez masti. Čistom srijedom se postilo, jelo se samo pečenih krumpira i pogače.
Negdje je postojao običaj da na Čistu srijedu oni momci koji se za vrijeme poklada nisu oženili bili su primorani vući za sobom jedan panj, zato što nisu bili vridni naći si ženu.

Please follow and like us:
error