Vjera i odgovornost, don Ante Žderić

Kad su učenici tražili od Isusa da otpusti narod kako bi (narod) mogao ići po selima i gradovima kupiti hrane, on im je – prije nego će učiniti čudo umnažanja kruha i riba – odgovorio: „Podajte im vi jesti!“ (Lk 9). Bog najprije traži naš angažman i odgovornost.
Vjera nije slijepi fideizam koji sugerira kako je dovoljno samo čvrsto vjerovati i moliti da bi Bog uslišio. Po tome bi se dalo zaključiti da je mnoštvo neuslišanih molitvi plod slabe vjere molitelja. Vjera podrazumijeva i djelovanje. Ljudsko. Moliti i djelovati u okviru svojih mogućnosti ostvarenje je vjere i omogućavanje Bogu da djeluje u redovitim okolnostima svakodnevnog života. Zato je Isus od učenika najprije tražio da oni daju jesti narodu, u okviru vlastitih mogućnosti. Tek nakon toga je učinio čudo.
Vjera pretpostavlja razum. Razum podrazumijeva odgovornost. Vjera bez odgovornosti je slijepo sektašenje, prisiljavanje Boga da nam se dokazuje ustrajenim traženjem čudesa bez našeg djelovanja. I farizeji su od Isusa tražili „znakove s neba“- nisu im dani, osim Kristovog uskrsnuća, u koje je (trebalo) vjerovati.
Čovjek je sredstvo Božjeg djelovanja. Ono se ostvaruje kroz niz ljudi, koje Bog angažira u ostvarenju svojeg nepronicljivog plana uslišanja. Svoje djelovanje On uvijek ukomponira u niz ljudskih akcija. Zato svakom uslišanju predhodi čin mnoštva ljudi, ponajprije akcija molitelja – učiniti sve u okviru svojih mogućnosti, sve što dana situacija traži. Ako molitelj molitvu ne poprati vlastitom akcijom, Bogu ne omogućuje prostor djelovanja.
Bilo bi opsjena vjerovati da će npr. zubobolja proći samom molitvom. Posve je jasno da Bog uslišanje od boli zuba uslišava djelovanjem stomatologa i svih uključenih u dosege stomatološke znanosti/struke. Vjera je vjerovati da Bog uslišava po djelovanju (u ovom primjeru) kvalitetnog stomatologa, te Bogu nakon posjeta stomatološkoj ambulanti zahvaliti na uslišanju po stručnosti čovjeka kojem smo povjerili obradu bolesnog zuba.
Vjera pretpostavlja razum (znanje, znanost), ali ih nadilazi u nekim pitanjima. Ona i znanost odgovaraju na ista pitanja, svaka iz svoje prespektive, svaka vlastitim riječnikom. Vjera, uopćeno, odgovara na pitanje – tko i zašto? – znanost na pitanje – kako? Svako ignoriranje ovih činjenica i svaljivanje odgovornosti za uslišanje samo na molitvu i slijepo vjerovanje ruganje je Bogu, upravo poput kralja Heroda Antipe, koji je tražio da ga Isus na suđenju zabavlja i dokazuje mu se čineći čudesa. Nije ih doživio.
Don Ante Žderić

Please follow and like us:
error