PISMO ŽUPLJANIMA ✒🖋

Dragi župljani!
U svojoj nedokučivoj providnosti Bog je ove godine dozvolio da korizmeno vrijeme provedemo u ambijentu specifičnih okolnosti uzrokovanih pandemijom coronavirusa (covid 19). U takvim okolnostima, evo, ulazimo i u Veliki tjedan, u kojem slavimo središnja otajstva naše vjere: muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.
Nesumnjivo je ova situacija zatekla cijelo čovječanstvo. Mnogi među nama osjećaju tjeskobu i zabrinutost za zdravlje, život i budućnost, kako svoj, tako i svojih bližnjih. U tom kontekstu valja računati i s ekonomskim i financijskim problemima, koji obično prate krize poput ove. Sve to pred nas stavlja nemale zadatke s kojima se ne možemo suočiti sami. Zato je neizmjerno važno naše zajedništvo, disciplina i solidarnost.
Predragi, nije nas ostavio Bog! Siguran sam da je naš Gospodin sada bliže svakom od nas, nego u uobičajnim okolnostima svakodnevlja. Jednako tako, siguran sam da su i vaša srca i misli molitveno i kontemplativno uz Gospodina. Sve to ovogodišnju korizmu čini posebnom i duhovno plodonosnom, jer vjeru i ljubav ništa tako ne pročišćuje i usavršuje kao kušnja, napose ova u kojoj smo se svi zatekli. Križ je ove godine u obliku coronavirusa. Vjerujem da ćemo svi iz ovoga izići kao bolji ljudi i bolji kršćani, kao izvornija slika Isusa Krista. Sve što je u životu istinski vrijedno, u isto je vrijeme i teško.
U kontekstu ove situacije iznimno je važna disciplina i poslušnost svakog od nas. Za vjernika bi bio teški grijeh svjesno kršiti upute Ministarstva zdravstva, Stožera za javno zdravstvo i našeg o. Nadbiskupa. Bilo bi uzaludno moliti, a u isto vrijeme u opasnost dovoditi sebe i druge neodgovornim postupanjem.
Kao vaši duhovni pastiri, svjesni smo žive želje da se čim prije vratite slavljenju sakramenata i molitvenom životu u naše crkve. To će biti prije moguće što se zauzetije budemo držali mjera zaštite sebe i drugih. Budite sigurni da svaki dan Bogu ustrajno prikazujemo svete misne žrtve i molitve za vas i sve u koji su u potrebi. Fizička razdvojenost ne znači i duhovnu. Molivom i u duhu smo neprestano zajedno, pod okriljem naše Gospe Fatimske. Vaše obitelji neka u ove dane budu crkva u malom, a vaša srca Isusovo svetohranište. Molitva neka ne silazi s vaših usana i iz vaših srdaca.
Kroz Veliki tjedan vas pozivamo da pratite bogoslužja putem medija. Iz naše crkve ćemo upriličiti izravan prijenos putem interneta. Vaše grančice na Cvjetnicu i hrana na Veliku subotu u vašim domovima primit će blagoslov koji ćemo zazvati s našeg oltara. Vi ih poškropite blagoslovljenom vodom.
Predragi, iako i sami žalimo zbog naše razdvojenosti, jer crkva nije ista bez vas, ovu situaciju prihvaćamo kao priliku za nutranju katarzu, pročišćenje, na obraćenje i rast u vjeri. Tako se čitavo ovo vrijeme pokazuje kao jedna velika getsemanska ura. No, iza svega toga je došla radost uskrsnog jutra. Stoga, nema mjesta očaju, nego kršćanskoj nadi. Ni najveći mrak nikada nije spriječio da svane zora.
S tim mislima vas sve pozdravljamo i na vas zazivamo Božji blagoslov!

don Ante Žderić – župni upravitelj

  RASPORED BOGOSLUŽJA ZA VELIKI TJEDAN 2020.g.
  V. četvrtak – misa večere Gospodnje u 19.00
  V. Petak, liturgija Velikog petka u 19.00
  V. Petak, liturgija Velikog petka u 19.00
  Pohod s križem (samo svećenik) kroz župu od 20.00 sati
  Tijek ophoda: Od crkve Šimićevom do igrališta, od crkve sv. Mande Škrapama do Bušićeve, Dobrilina, Boškovićeva, preko pazarića i Blatinama do crkve. U tom vremenu vjernici neka iziđu na prozore i balkone.
  Velika subota: blagoslov hrane ivazmeno bdijenje u 20.00 sati.
  Uskrs, mise u 8.00 i 9.45
  Uskrsni ponedjeljak, misa u 8.00 sati
Please follow and like us:
error