Sv. Marija Magdalena (sv. Manda)

Sv. Marija Magdalena (sv. Manda), apostol apostola
Danas smo svetičin blagdan proslavili sv. Misnim slavljem u župnoj kapeli sv. Mande. Euharistiju je služio naš župni vikar don Toni Šinković koji je istaknuo važnost ove kapelice za našu župu koja se je opstala stoljećima unatoč turskom rušenju i zubu vremena. Pozvao je okupljene vjernike da se utječu za zagovor sv. Marije Magdalene kako bi se oduprli svim nasrtajima koji nas pritišću kako bi i dalje mogli svjedočiti svoju vjeru proslavama blagdana sv. Mande i u budućnosti.
Posebnu zahvalnost izrazio je obiteljima Armanda, Čagalj, Udovičić, Kusić koji se bezuvjetno brinu o kapelici.
Kapela sv. Marije Magdalene, svete Mande je stara poljska crkvica. Ne zna se kada je sagrađena, ali je sigurno da je na njezinu mjestu postojala još starija crkvica, koja je bila podignuta na nekoj antičkoj građevini, što potvrđuju arheološki nalazi. Crkvica se navodi na popisu splitskih crkava 1301. godine, a 1495. se spominje kao nadarje nižeg katedralnog klera, koje je kasnije pripadalo arhiđakonu, pa ponovno katedralnom nižem kleru. Godine 1657. kapela je zapaljena od strane Turaka, pa ju je niži katedralni kler o svom trošku obnovio 1678. godine, kako je to uklesano na dovratniku. Nadbiskup Cosmi je u svom izvješću iz 1682. godine navodi podatak o njoj. Crkva je popravljena i 1933. godine. U Drugom svjetskom ratu ostala je bez krova pa je popravljena 1960. godine. Kamena oltarna menza nalazi se na kamenom zidanom stupu. Na južnom zidu nekada su bila pobočna vrata koja su kasnije zatvorena i mjesto njih stavljen prozor. Iznad pročelja nalazi se zvonik na preslicu za jedno zvono. Crkvica je duga 6,50 i široka 4,75 metara. U srpnju 1993. godine na crkvici je u potpuno izmijenjen krov, te iste godine u crkvenom dvorištu postavljen kameni oltar koji se svake godine 22.srpnja (na svetičin blagdan) koristi za slavljenje sv. mise . Sv. Mandu zazivaju kod tjelesnih napasti, a kao zaštitnicu štuju je žene, pokornice, obraćenici, pokajnici, frizeri, ljekarnici, rukavičari, proizvođači parfema i pomada, vrtlari, vinogradari, kožari, osobe kojima se rugaju zbog vjere.
Sv. Marija Magdalena je Isusova učenica koja ga je prva vidjela Uskrsloga. Postala je blagovjesnicom njegova uskrsnuća i primjer ustrajne i neopozive ljubavi prema Učitelju. S tom zahvalnošću i s tom ljubavlju slijedi ga sve do križa i prva će doživjeti veliku milost susreta s Uskrsnulim.
Bila je toliko otvorena Isusu Kristu da ga ni mrtvog nije htijela ostaviti. Došla je na njegov grob kako bi tu crpla snagu da dalje raste u slobodi od spona od kojih ju je on oslobodio. 
Tu je doživjela čudesan susret s uskrslim Isusom. Ispočetka ga nije prepoznala, misleći da je vrtlar. No, kada je on izgovorio njezino ime: Marijo, ona ga je prepoznala, hitro se okrenula i htjela mu obujmiti noge od sreće što je tu njezin Učitelj i Spasitelj. 
Pobožna Legenda na kršćanskom zapadu kaže, kako je za vrijeme prvih kršćanskih progona, Marija Magdalena doplovila iz Palestine do Francuske obale na brodu koji nije imao ni jedra ni vesla. Upravo tamo gdje su barku dovele morske struje danas se nalazi grad Saintes Maries de la Mer koji je ime dobio zahvaljujući tom događaju.
Naravno da Marija Magdalena nije bila sama na toj barci, društvo su joj pravili poznate osobe iz Isusova vremena kao što su: Marta, Lazar, Marija Jakovljeva, Marija Saloma, Maximin i Sidoniusu (dvojica učenika od 70-orice iz Evanđelja), sa slugama Marcelom i Suzanom, sveto Sara crnom. 
Izbjeglice iz rodne Palestine, veliki navjestitelji Kristove poruke navještali su Radosnu Vijest po cijelom jugu Francuske, koja ih i dan danas slavi preko svetišta i mističnih mjesta
Neke legende navode čak da je propovjedala i u Dalmaciji na području sjeverno od Šibenika.


MOLITVA

Bože, sveta Marija Magdalena vidjela je uskrsloga Spasitelja i prva javila učenicima radost uskrsnuća. Daj i nama, po njezinu primjeru i zagovoru, svjedočiti da je Krist živ te ga jednom ugledati kao Kralja vječne slave. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Please follow and like us:
error